Nationaal Militair Museum, Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum

Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht staat 100 jaar later het Nationaal Militair Museum. Een indrukwekkend gebouw met een spectaculair dak van 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen buitenwanden. Het geeft de bezoeker een gevoel van ruimte en zicht op de collectiestukken buiten. Ontdek het Arsenaal en dwaal tussen tanks en vliegtuigen.

nmmgebouw 7916

Korte historie

Museale collecties ontstaan vaak door de verzameldrift van een enkeling. Zo ook die van het Legermuseum. De gedreven generaal-majoor F.A. Hoefer (1850-1938) was door een val van zijn paard van actieve dienst uitgesloten. Hij besloot zijn energie te steken in het bijeenbrengen van een grote hoeveelheid militaire voorwerpen en documentatie. Zijn verzameling vormde de basis voor het eerste landelijke militaire museum, in het begin gevestigd in Doorwerth en na 1945 in het Pesthuis in Leiden. Van 1986 tot 2013 vond het Legermuseum haar thuis in het Armamentarium in Delft. Dit prachtige pand werd vanaf 1601 gebouwd om te dienen als arsenaal van het gewest Holland en Westfriesland. Eind 2014 wordt het nieuwe onderkomen van de collectie geopend op de oude vliegbasis Soesterberg, onder de naam Nationaal Militair Museum.

Collectie
Het NMM beheert meer dan 500.000 voorwerpen. Hieronder vallen bijvoorbeeld vliegtuigen en tanks, wapens en uniformen, maar ook boeken, handschriften, schilderijen, prenten en foto's.

De museumbibliotheek (circa 300.000 banden) bevat literatuur over vrijwel elk relevant aspect met het oog op de overige museumcollectie, zoals bijvoorbeeld uniformen, materieel/voertuigen, wapens en ceremonieel. Naast de meest recente uitgaven is een grote collectie oude en bijzondere werken van vóór 1900 aanwezig. Het oudste werk dateert uit circa 1530. Naast boeken bevinden zich in de bibliotheek militaire tijdschriften en vele militaire voorschriften. Het is een unieke collectie, waarvan bijna de helft alleen in de museumbibliotheek van het NMM aanwezig is en nergens anders in Nederland raadpleegbaar.

Website NMM