Geniemuseum, Vught

In het Geniemuseum kan de bezoeker op een prettige wijze kennismaken met de roemruchte en kleurrijke geschiedens van het Regiment Genietroepen. Het museum toont het belang van de Genie als onderdeel van de Koninklijke Landmacht voor de Nederlandse gemeenschap nu en in het verleden.

De ontwikkeling van de Nederlandse infrastructuur, de pioniersjaren van de luchtvaart, de ontwikkeling van communicatiemiddelen; het zijn allemaal onderwerpen waarbij de Genie betrokken is geweest.

De ingenieurs van de Genie bouwden grootse verdedigingswerken, kazernes en andere militaire complexen en zijn hierdoor mede gezichtsbepalend voor het Nederlandse landschapsbeeld.

Korte historie
De geschiedenis van het Regiment Genietroepen is te vinden in het Geniemuseum, sinds 1970 gevestigd in gebouw K op de Van Brederodekazerne. Foto’s, uniformen, documenten en schaalmodellen geven een beeld van de vernuftige veelzijdigheid van het Wapen.

Het museum was tot begin jaren negentig vooral gericht op de (dienstplichtige) genisten in opleiding en minder op bezoek van buiten de kazerne. Sinds 1998 wordt het Geniemuseum aangemerkt als een “A-status” museum van de Koninklijke Landmacht. Het is de bedoeling dat het museum de geschiedenis en de traditie van het Regiment Genietroepen gaat uitdragen naar een breder publiek. Het gebouw wordt volledig gerenoveerd en de expositie geheel opnieuw opgezet.

Het Geniemuseum is sinds eind 2002 een openbare instelling geworden. Weliswaar gelegen op het kazerneterrein maar bereikbaar via een eigen ingang vanaf de Lunettenlaan. Over een smalle baileybrug komt de bezoeker in het “Geniepark”, waar allerlei brugconstructies, bouwmachines en pontons in een buitenexpositie te bezichtigen zijn.

Binnen wordt aan de hand van verschillende thema´s op een eigentijdse manier een beeld gegeven van de Genie in verleden en heden. Begrijpelijk voor de geïnteresseerde bezoeker maar herkenbaar voor de genist. Het gebouw biedt bovendien onderdak aan de Genie-bibliotheek en de Traditiekamer, waar de Regimentscommandant en diverse verenigingen en geledingen van het Regiment vergaderen.

Collectie
De collectie van het Geniemuseum bevat bijzondere en unieke objecten en documentatie, die de taak van het geniemuseum ondersteunen.

Website Geniemuseum

vught geniemuseum